Är du modig?

Är du modig?

Vill du bli modigare?

En av mina höjdpunkter den här sommaren var Astrid Lindgrens värld. Inte bara för att jag i en förtrollande miljö fick känna mig som barn på nytt och med nya ögon insupa det lekfulla och nog så viktiga budskap som förmedlas i alla karaktärer.

Det som blev extra betydelsefullt för mig var min 4-åriga dotter Agnes totala eufori kring besöket och mer specifikt - hennes upprymda intresse för Bröderna Lejonhjärta som föddes där. Efter två förtrollande teatrar i ett uppbyggt Nangijala med levande hästar och duvor i Törnros- och Körsbärsdalen, läskiga vakter, sånger och en hårfin gräns mellan saga och verklighet torkade jag diskret rörda tårar bakom solglasögonen. När vi gick därifrån smyger en fascinerad och uppjagad Agnes sin hand i min och frågar eftertänksamt ”Mamma – vad är modig?”

Vad innebär mod egentligen?

Oj. Vad viktigt det blev. Alla människor värdesätter olika egenskaper. Jag har alltid värdesatt mod högt och beundrat modiga och storsinta människor. Men vad innebär mod egentligen? Hur förklarar man ett så viktigt ord för en 4-åring? Jag ville välja mina ord med omsorg.

I min värld betyder nämligen modet mest. Vågar du vara modig kommer allting annat av sig själv. Då vågar du stå upp för dina värderingar, för det du vill och för det du tror på. Då först blir det äkta. Med mod vågar du påverka och skapa din egen verklighet. Även om det ibland innebär att det kan vara jobbigt på vägen. Vågar du vara modig vågar du också tro på sann lycka.

Bröderna Lejonhjärta har följt vår familj överallt i sommar; på studsmattan, i båten, vid blåbärsplockning, i badet, vid nattning etc. Den har väckt viktiga frågor om liv och död, mod och rättvisa. Huruvida vakterna kanske inte alls är elaka utan bara rädda och hur det kommer sig att just Skorpan och Jonathan har modet att göra saker, fast de egentligen inte törs. Det härliga och även utmanande med barn är att man inte kan krångla till det. Man tvingas tänka till och förenkla - vilket har många likheter med coaching.

Så vad svarade jag Agnes på frågan? Det är inte det viktiga. För som alla föräldrar har jag privilegiet att få påverka och sprida mina värderingar vidare, i balans med att ge barnen utrymme att skapa sina egna. Det viktiga i denna text är – vad betyder mod för dig? Och hur kan du bli modigare i ditt liv?  

Vad betyder mod för dig? Och hur kan du bli modigare i ditt liv?  

I coaching är det av stor vikt att inte sätta ord på klientens tankar, synsätt och känslor. Att inte påverka eller låta sina egna värderingar styra. Min roll som coach är att identifiera klientens upplevelser så att denne får enklare att sortera och bena ut vad hen behöver göra för att nå det hen vill. Vad som är mod för mig är kanske inte samma sak som för dig. Det viktigaste inom coaching är att hjälpa dig att våga följa dina värderingar. För det är din lycka. Och din framgång. 

Jag har inte räddat ngn Orvar ur Katlagrottan eller friat någon stad från drakar och elaka härskare. Men jag har lärt mig coaching. Skaffat mig verktyg för att få andra människor att inse att de ibland sitter fast, få dem att förstå vad de behöver göra för att komma loss och se nya möjligheter och framförallt – lärt mig locka fram det mod som krävs för att våga förändra. Oftast är det ingen fysisk nyckel, eller ett piller för den delen heller, som behövs för personlig frigörelse eller måluppfyllelse. Snarare mental inställning och små enkla förändringar som leder dig mot ökad livskvalitet.

Ofta hittar vi på ursäkter av rädsla för att inte kunna nå det vi vill.

Semestern är slut och jag kan inte minnas att jag förut varit så taggad och förväntansfull inför en fullspäckad höst! Utan coaching hade jag aldrig vågat tro på att jag kan göra det jag brinner för allra mest. Därför blir jag alltid extra glad varje gång en klient kramar mig och tackar för vägledningen som fick dem att våga göra de förändringar som var viktigast för dem.

Vad är viktigast för dig i livet? Vad gör du för att få ut mer av det? Ofta hittar vi på ursäkter av rädsla för att inte kunna nå det vi vill. Tänk om det inte behöver vara så? Jag tror att alla kan vara små Lejonhjärtan. Du behöver bara bestämma dig för att du vill. Och att du vågar. Då kommer modet av sig självt.  

 

Så blir du modigare i höst

Våga lita mer på din instinkt
Ofta känner vi när något är rätt/fel i magen men vågar inte alltid lita på vår intuition. Testa en dag att bara agera på magkänslan. Hur fel kan det bli om det är rätt för dig

Våga tro på dig själv och våga sätta mål
Allting börjar med ett första steg. Men innan måste du först veta åt vilket håll du ska. Ta reda på vad du vill och tro sen på att du kan nå det. Då blir vägen möjlig.

Våga testa dina gränser
Utsätter du dig för jobbiga situationer tränar du på att känna och bemästra obehag. På så sätt utvecklas du och kan nå framgång. För med handen på hjärtat - vad är alternativet? 


JHW Coaching - för den som vågar vilja ha mer. Vi erbjuder individuell coaching, företagscoaching, föreläsningar och workshop. Vill du boka eller veta mer om vad kan coaching kan göra för dig? Hör av dig med en intresseanmälan!